DÜNYA GIDA GÜNÜ

 

Günümüzde en önemli sorunlardan biri beslenme sorunudur. Zengin ülkelerde yiyecekler israf edilirken, fakir ülkelerde yiyecek bulmakta sıkıntı çekilmektedir. Bu dengesizlik birçok ülkenin kendi içinde de yaşanmaktadır. Bazı kesimler sağlıklı beslenirken, bazıları da son derece dengesiz, kötü beslenmektedir.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ilk kez 16 Ekim 1945 tarihinde kutlanmaya başlanan Dünya Gıda Günü; günümüzde 150‘den fazla ülke tarafından kutlanmaktadır.

 

Her yıl 16 Ekim'de kutlanan Dünya gıda günü; insanlığın temel ihtiyacı olan gıda konusuna "gıda güvenliği" ekseninde dikkat çekmeyi, dünyada yaşanan açlığa duyarlılığı arttırmayı, bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıda üretiminin arttırılmasını hedeflemektedir.

 

DÜNYA SÜT GÜNÜ

 

Besinsel açıdan ‘mükemmel gıda' olarak nitelendirilen süt, insan sağlığı açısından şüphesiz büyük önem taşır. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynamaktadır.


Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi "Dünya Süt Günü" olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı "Dünya Süt Günü", 1991 yılında ülkemizde de kabul edilmiştir. 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nün içinde bulunduğu 21 - 28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da ‘Süt Haftası' olarak kutlanmaktadır.

 

DÜNYA MAKARNA GÜNÜ

 

Ülkemizde ve dünyada tüketicinin, makarnanın şişmanlattığı ve besin değerinin düşük olduğu şeklindeki yanlış ve eksik bilgileri önemli bir sorun olmuştur.

Bu durumu göz ününe alan makarna üreticilerinin, tüm dünyada makarna ile ilgili doğru bilgileri topluma kazandırmak üzere neler yapılabileceği arayışı sonucunda, dünyada farklı kültür ve geleneklerin buluşmasını sağlayan, "Makarna Günü" kutlamaları fikri ilk defa Roma`da 1995 yılında yapılan ve 40 ülkeden gelen makarna sanayicilerinin katıldığı 1. Dünya Makarna Kongresinde Türk delegasyonu tarafından önerilmiştir. 1997 yılı Mart ayında Amerika`da yapılan ikinci toplantıda 25 Ekim tarihi"Dünya Makarna Günü" olarak kabul ve ilan edilmiştir.

 

 


Son Güncelleme: 2012-05-31 16:02:21
                                                                                                    

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024